Bulut veri depolama nedir? Avantajları nelerdir?

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
Bulut veri depolama nedir? Avantajları nelerdir?

Bilgi günümüzde en değerli varlıktır. Dolayısıyla saklanması ve bunun için sürekli olarak çalışılması oldukça önemlidir. Veri depolama da bilginin saklanarak, sınıflandırılması alanına verilen isimdir. Bu sistemlerin doğru bir şekilde çalışabilmesi için hiçbir kesintiye uğramaması gerekmektedir.

Veri depolama yöntemi ile şirket hafızaları kolay ulaşılabilir yerlerde saklanıyor ve dilediğin an yetkili kişinin ulaşabileceği noktada bulunuyor. Veri depolama teknikleri ilk zamanlarda yalnızca hard disk veya harici disk gibi kişisel bilgisayar sınırında olsa da günümüzde oldukça farklı noktalara evrilmiştir. Bugünlerde ortaya çıkan ve hemen hemen bütün şirketlerin kullandığı bulut depolama ile verilere dünyanın hangi noktasından olursa olsun ulaşabilme imkanına kavuştuk.

Bulut veri depolama nedir?

Verilerin kişisel alandan uzaklaştırılarak daha güvenli bir şekilde saklanmasını ve her noktada ulaşılabilir olmasını sağlayan sisteme bulut bilişim, bulut veri depolama adı verilir. Üçüncü kişiler tarafından sağlanan hizmet sayesinde depolama sistemine internet ağı üzerinden kısa süreler içerisinde ulaşarak, bilgiyi kullanma imkanına erişiyoruz. Sistem içerisinde yüzlerce farklı bulut veri depolama sistemi bulunuyor.

Bulut veri depolama kişisel amaçlarla kullanılabileceği gibi işletmelerin de sistemlerini çalıştırabilmektedir. Bugün birçok şirket bulut veri depolama sistemleri üzerinde kurulu olan daha üst düzey yazılımlar sayesinde internet sitelerini dahi burada çalıştırıp, tüketici ile buluşturabiliyor.

Bulut veri depolama türleri nelerdir?

Bulut veri depolama sistemleri kullanımlarına göre değişiklik göstermektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

Özel Bulut Depolama: Adından kişisel kullanıma özgü gibi anlaşılsa da şirket bilgilerinin kendi intranet ağında saklanması ve dışarıdan herhangi bir müdahalenin yapılamaması anlamına gelmektedir. Şirketin kendi güvenlik duvarı tarafından korunur.

Genel Bulut Depolama: Şirket dışında başkası tarafından yönetilen bulut depolama sistemleridir. Bu depolama yönteminde şirketin herhangi bir güvenlik önlemi almasına gerek yoktur çünkü sistemin kurulu olduğu bulutun sahibi olan üçüncü şirket bu işi üstlenmektedir. AWS, Google Cloud, IBM Cloud bu şirketlere örnektir.

Hibrit Bulut Depolama: Hem özel hem de genel bulut sistemlerinin kullanıldığı depolama biçimidir. Hibrit bulut sisteminde veriler kendinize özel sistemde saklanabilir. Uygun maliyetli olması dolayısıyla tercih edilir.

Topluluk Bulut Depolaması: Aslında özel bulut depolama sisteminin bir parçasıdır. Topluluğun gereksinimlerini karşılamak amacıyla geliştirme araçları kullanılır ve yine özel depolama sistemi kullanılır.

Bulut veri depolama avantajları nelerdir?

Bulut depolama verilere hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşmanın yolunu açar. Dolayısıyla her an her yerden verilere ulaşılabilir.

Güvenlik sistemleri sayesinde içerisine attığınız her bilgi güvenli bir şekilde saklanır.

Sisteminize yüklediğiniz hemen her veri otomatik olarak bulutta yedeklenir.

Sistem çalışması için ana bilgisayarınızda yer yoksa, buluta atacağınız veriler sayesinde bu alan açılır ve sistemlerin hızı artar.

Bulut Depolama Firmaları

Bulut depolama firmaları global çapta aşağıdakilerden oluşmaktadır.

  • AWS
  • Google Cloud
  • Dropbox
  • iCloud
  • OpenDrive

Bunun dışında şirkete özel alanlar sunan bulut depolama firmaları da bulunmaktadır.

×

 

Merhaba!

WhatsApp'tan iletişime geçmek için Lütfen Tıklayınız.

× WhatsApp İle İletişime Geçin