Ağ, veri paylaşımında önemli unsurlardan birisidir. Bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi cihazları birbirine bağlayan ve onları çalıştığı sürece bir arada tutan yazılımsal ve donanımsal üründür. Özellikle internet ağları bu anlamda oldukça önemli yapılardır.
SD-WAN nedir?
SD-WAN teknolojisi, “Yazılım Tabanlı Geniş Alan Ağı” olarak bilinmektedir. Daha çok profesyonel alanda kullanılan SD-WAN, geniş bant internet, 4G, LTE veya MPLS bağlantılarda kullanılmaktadır. Kurumların uygulamalarını güvenli bir ortamda çalıştırmasına olanak tanıyan SD-WAN, şirketler için hayati derecede öneme sahiptir.
SD-WAN ne için kullanılır?
Son dönemde bulut tarzında veri depolama merkezleri arttığı için birçok şirket kendi data center’ını kurmak yerine bu alanlara yöneliyor. Bu noktada SD-WAN kurumlara buluta erişirken ve o ortamda yazılımlarını çalıştırırken ciddi güvenlik deneyimi sunuyor. Bunun yanı sıra kurum için yüksek öneme sahip olan yazılımları ciddi hızlarda çalıştırarak, işlerin aksamasının da önüne geçiyor. Yüksek bant genişliği sunarak, ağ üzerinden buluta geçişte sorun çıkmasına engel oluyor.
SD-WAN neden kullanılmalıdır?
SD-WAN, her şeyden önce güvenlik ve hız için kullanılmalıdır. Geleneksel veri merkezlerine bağlanmak, buluta bağlanmaktan daha zor olduğu için çoğu şirket kendi verilerini bünyede tutmuyor. Buluta geçiş de SD-WAN kullanımını önemli hale getiriyor. Hizmet olarak yazılım adını verdiğimi (SaaS) hız ile daha da önemli hale geliyor. Bu açıdan bakıldığında SD-WAN, kullanılması çoğu uzman tarafından tavsiye edilmektedir. Ayrıca buluta bağlanırken güvenli bir ortam sunması da şirketler açısında hayati öneme sahiptir.
SD-WAN avantajları nelerdir?
SD-WAN, son dönemde şirketlerin sıklıkla kullandığı çözümlerden birisi olarak bilinir. Bu da avantajları fazla olan çözümün firmalar tarafından keşfedilmesi ile gerçekleşir. SD-WAN’ın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ofisten ya da uzaktan fark etmez, çalışanların kullandığı uygulamaların performansları ve buna bağlı olarak hizmet kaliteleri önemli ölçüde gelişir,
- Maliyet ve performans olarak da önemli katkı sunar. Bu bağlamda düşük fiyata geniş bant imkanı ve mobil bağlantılarda düşük WAN ücretleri,
- Kapasitelerin ölçeklenmiş hali ciddi avantaj sağlar,
- Buluta taşınan uygulamalar ve veriler WAN bağlantısı içerisinde güvenli bir ortam sunar.
SD-WAN çeşitleri nelerdir?
SD-WAN, eski WAN özelliklerine ek olarak bulut teknolojisi ile kullanım imkanı sunmaktadır. Bu süre zarfında ciddi anlamda gelişen ve çeşitlenen bu hizmetleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Uç bağlantı soyutlama
- WAN sanallaştırma
- Politika Odaklı Merkezi yönetim
- Esnek trafik yönetimi
SD-WAN kurulumu nasıl yapılır?
SD-WAN, kurulumu yaparken mutlaka uzmandan yardım almalıyız. Bunun beş adımı vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- SD-WAN arayüz oluşturma
- Performans SLA Ekleme
- Statik Yönlendirme Tanımlaması Yapmak
- Algoritma Seçimi
- Güvenlik Duvarı Politikası Oluşturmak
Bu işlemleri yaptıktan sonra hemen hemen SD-WAN kurulumu tamamlanmış olur. Elbette gerekli testler uzmanınız tarafından yapılacak ve sistem size o şekilde teslim edilecektir.
- Etiketler:
- SD-WAN