Ağ tasarımı nedir? Ağ tasarım aşamaları nelerdir?

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
Ağ tasarımı nedir? Ağ tasarım aşamaları nelerdir?

Ağ, birden çok bilgisayarın bir araya geldiği noktalara verilen genel addır. Kablolu ya da son dönemlerde popüler olan kablosuz olmak üzere iki çeşittedir. Bilgisayar, yazılımlar vasıtasıyla donanım bileşenlerine bağlanır ve böylece farklı bilgisayarlarla iletişime geçebilir.

Ağ tasarımı nedir?

Ağ tasarımı, birden fazla bilgisayarın bir araya getirilmesi ile oluşturulan tasarım şeklidir. Genel olarak Bilgi teknolojileri uzmanları, bilgisayar mühendisleri, ağ tasarımcıları tarafından oluşturulur. Ağ tasarımı genel ve kapsamlı bir şekilde ele alınarak yapılır. En ufak bir noktanın atlanması hem güvenlik açığı hem de ağın sağlıksız çalışması anlamına gelir.

Tasarlanacak olan ağın mantıksal dizge içerisinde bir haritasının ortaya çıkartılması ile başlayan süreç, aşamaların takip edilmesi ile birlikte güvenlik çalışmalarının tamamlanması ile son bulur.

Ağ tasarımı nasıl yapılır?

Ağ tasarımı yaparken öncelikle bir sıralama yapmalısınız. Bu sırayı takip ederseniz, hem doğru hem de güvenli bir ağ tasarımı yapmış olursunuz. Aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ağın haritalandırılması ve kritik noktaların belirlenmesi,
  • Kablolamanın yapısal durumu
  • Ağ içerisinde çalışacak aygıt sayısı, bu aletlerin türü ve bulunan konumu
  • IP adresleme yapısı
  • Ağ güvenliği ve mimarisi

Ağ tasarım aşamaları nelerdir?

Ağ tasarımı sırasında gerçek tasarım, gelecek planı, tasarım aşamasında güvenlik, üç aşamasından bahsedebiliriz.

Tasarım Aşaması: Tasarım aşamasında ağın üzerindeki alet sayısı arttıkça planlamanın boyutu da artar. Bu da tasarımın daha ciddi boyutlarda dizayn edilmesi anlamına gelir. Eğer az bir kullanıcı ile bu tasarım yapılıyorsa kısa sürede sonuç alabilirsiniz. Ancak büyük şirketlerde tasarım işlemleri genel olarak uzun sürer ve karmaşık bir yapıda ilerler. Parça parça gittiğiniz tasarım aşamasında bir adım geriye atıp, büyük resme bakmayı ihmal etmemek gerekiyor. Çünkü kompleks bir yapıya sahip olan ağlarda belirli bir noktaya odaklandığımızda başka bir noktasında oluşabilecek problemleri görmek zor olabiliyor.

Gelecek Planı: Eğer işletmeniz büyüme potansiyeline sahipse ve şimdilik kullanıcı sayınız nispeten düşükse gelecek planı temelli çalışarak, işe başlayabilirsiniz. Bu planda mevcutta bulunan yapının göz önünde bulundurularak, ileride artacak olan ağ yükünü hesap edebilirsiniz. Bu da ağın henüz kurulma aşamasında geniş imkanları olan bir hat dizayn edilmesi anlamına gelir. Gelecek planı adını verdiğimiz bu aşamanın en önemli ayağı ise bant genişliğidir. Özellikle kitle iletişim araçlarının sıklıkla kullanılması ile birlikte bant genişliği sıkça aranan özelliklerden birisidir.

Güvenlik: Ağ tasarımında olmazsa olmaz özelliklerden birisi olan güvenliktir. Bu nokta oldukça önemlidir. Çünkü tasarım sırasında ağın yapısına göre düşünülmeli ve ona göre yerleştirilmelidir. Sonuç itibari ile bu bir kilit değil ve sonradan yerleştirilmesi ciddi sorunlar doğurabilir. Güvenlik için alabileceğiniz önlemler arasında yetkilendirme – izin verme, cihazların ağın yöneticisi tarafından tanıtılması, doğrulanabilir olma gibi birçok yol ve yöntem bulunmaktadır.

author avatar
salihesen
×

 

Merhaba!

WhatsApp'tan iletişime geçmek için Lütfen Tıklayınız.

× WhatsApp İle İletişime Geçin