Felaket kurtarma nedir? Felaket kurtarma neleri kapsamalı?

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
Felaket kurtarma nedir? Felaket kurtarma neleri kapsamalı?

Veri depolama, herhangi bir bilginin saklanması için kullanılan teknolojinin adıdır. Veri depolama çok ciddi emek isteyen, ciddi bir iş koludur. Profesyonel olarak birçok şirketin bilgilerinin veri depolama merkezlerinde kayıt altında tutulduğunu biliyoruz.

Önceleri fiziksel belleklerin artırılarak kullanımı söz konusuyken, zaman içerisinde bulut teknolojisi ile birlikte farklı alanlarda depolama işlemleri yapılmaya başlandı. Böylece şirketlerin hem maddi hem de fiziki koşulları iyileştirilmiş oldu.

Veriler depolanırken iyi koşullar da oluşturulmalıdır. Zaman zaman çeşitli olumsuz senaryolar kurgulanarak, verilerin nasıl iyi bir şekilde korunabileceğine dair fikirler üretilmektedir. Felaket kurtarma bu senaryolardan birisidir.

Felaket kurtarma nedir?

Veri depolama merkezleri için hayati öneme sahip olan felaket kurtarma (disaster recovery), herhangi bir olumsuzluk anında hafızada bulunan bilgilerin kaybolmaması ya da yok olmaması için tasarlanmış bir sistemdir. Sizin sisteme attığınız her bilgi farklı lokasyonda bulunan veri depolama merkezine kopyalanarak aktarılır. Böyle bir önlemle birlikte data merkezinin ve çevresinin herhangi bir olumsuz durumunda hasar görmesi verilerinize zarar vermez. İstediğiniz an saniyeler içerisinde bilgilerinizin kopyalandığı yerden tüm verileri çekebilecek duruma gelirsiniz.

Neden felaket kurtarma planı (DRC) hazırlanmalı?

Felaket kurtarma, binlerce verinin kaybolmasını önlemesi açısından önemlidir. Bu noktada planın doğru bir şekilde yapılması ve Bilgi teknolojisi altyapısının gelişmiş olmasına özen gösterilmelidir. Felaket kurtarma planı yapılması halinde oluşabilecek her türlü olumsuzluk anında bilgi bankaları ortadan kalksa dahi içeriğindeki datalar hiçbir şekilde yok olmazlar. Bu nedenle her türlü felaket öncesinde alınacak önlem, müşterilerin de rahatlıkla tüm kritik bilgilerini size emanet etmesini sağlayacaktır.

Felaket kurtarma neleri kapsamalı?

Felaket kurtarma hem yazılımsal hem de donanımsal her türlü noktayı kapsamaktadır. Ayrıca bir veri merkezini tamamen kaybetseniz dahi diğer nokta üzerinden tüm işlemlerin sürmesini aynı bilgiler ile sağlayabileceğiniz bir yapının da oluşturulması oldukça önemlidir. Bu noktada veri yedeklemesi, donanım, yazılım ve iş sürekliliği felaket kurtarma kapsamına girer.

Felaket kurtarma merkezi standartları nelerdir?

Felaket kurtarma standartları kapsamında belirlenen ANSI/TIA-942 yapısına uygun kablolama mutlaka bulunmalıdır. Bakır kablo ürünlerinde TIA-568-C2 ve ISO/IEC 11801, fiber kablolarda ise TIA-568-C3 ve ISO/IEC 11801 gibi standartlara dikkat edilmelidir.

Enerji Altyapısı: Merkezin kullanacağı enerjinin sağlanması için kullanılan trafoların maksimum kapasitesi planlanmalıdır.

Kapasite: Yeterli sunucu ve depolama alanının olup olmadığı kontrol edilmeli, eğer eksiklik varsa giderilmelidir.

İklimlendirme: Aşırı ısınmalara karşı iklimlendirme çözümleri mutlaka üretilmelidir. Kapalı ortamdan dolayı ısınan cihazların bu şekilde soğutulması sağlanabilir.

Yangın Söndürme: Felaket kurtarma merkezinde mutlaka yangın söndürme çözümlerinin yer alması gerekiyor. Böylece oluşabilecek bu tarz sorunlar kısa sürede çözülebilir.

Fiziksel Güvenlik: Hayati bilgilerin saklandığı bir yer olan veri merkezlerinde dışarıdan müdahaleleri önlemek için fiziksel güvenlik şarttır.

Doğal Afetler: Oluşan doğal afetlere karşı birtakım önlemler alınmalıdır. Elektrik kesintileri, su baskını, fırtına, deprem, terör ve diğer olağanüstü durumlar için gerekli adımlar atılmalıdır.

×

 

Merhaba!

WhatsApp'tan iletişime geçmek için Lütfen Tıklayınız.

× WhatsApp İle İletişime Geçin