Veri yedekleme nedir? Nasıl yapılır? Yöntemleri nelerdir?

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
Veri yedekleme nedir? Nasıl yapılır? Yöntemleri nelerdir?

Kurumsal bilgi yönetimi açısından oldukça önemli olan veri depolama, şirketlerin yaşamlarını sürdürmesi için olmazsa olmaz işlemlerden birisidir.

Veri yedekleme nedir?

Backup teknik adını alan veri yedekleme, bilgilerin elektronik ortamda her daim hazır olmasının sağlandığı bir ortam oluşturur.  Depolama birimleri bu noktada öne çıkmaktadır. Yazılımların hataları, çevresel koşulların kötüleşmesi, depolama birimlerinin arıza yapması gibi durumlarda geri dönülemez şekilde bilgilerin kaybolması önlenir.

Veri yedekleme, halihazırda bilgilerin kaydedildiği alandan başka lokasyonda bulunan data merkezinde tekrar yazılması ile yapılmaktadır.

Veri yedekleme nasıl yapılır?

Veri yedeklemesi için tek data center yeterli değildir. Özellikle Disaster Recovery gibi önlem setinin kullanıldığı bir veri merkezinde bağımsız olarak farklı bir lokasyonda bilgilerin depolanması söz konusu olur.

Şirketler bilgilerini saklaması ve sağlıklı bir şekilde işlemesi için verinin merkeze gönderilmesi sonrasında kopyasının diğer merkez ile eş zamanlı olarak paylaşılması ile veri yedekleme yapılır.

Veri yedekleme yöntemleri nelerdir?

Veri yedekleme yöntemleri eskiden yeniye göre sıralanabilir. Öncelikle ilk veri yedekleme yöntemleri CD/DVD gibi elemanlarla yapılmaktaydı. Ardından teknolojinin gelişmesi ile birlikte Hard Disk adı verilen harici sürücüler yedekleme elemanları oldu. Ancak 2000’li yıllardan sonra bulut depolama ile şirketler kendi data Centerlarını terk etmiş yerine bu tür uygulamaları kullanmaya başladı.

CD/DVD vb. Disklere Yedekleme: İlk olarak 1982 yılında ortaya çıkan CD’ler ilk depolama ve veri yedekleme ürünleri arasında yer alıyor.

Harici Sürücülere Yedekleme: Harici sürücüler 90’lar ve 2000’lerin başlarında hem şirketlerin hem de son kullanıcıların veri yedekleme merkezi oldu.

Bulut Yedekleme: 2000’li yıllarda internet teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte bulut yedekleme işletmeler tarafından kullanılmaya başlandı.

Veri yedekleme avantajları nelerdir?

Veri yedekleme şirketlerin bilgilerini sürekli olarak saklar. Bu da bilgilerin kaybolmaması ve sürekli olarak ulaşılabilir olması anlamına gelir. İnternet gibi global teknolojilerin kullanılması ile birlikte her yerden erişilebilir olması sağlanır. Her an veri atabilir ve bu verileri dilediğiniz zaman kullanabilirsiniz. İşletmelerin kendi veri merkezlerini kurması gibi bir zorunluluğu ortadan kalkar.

Veri yedekleme yöntemleri nelerdir?

Veri yedekleme tek bir yöntemle yapılmaz. Dolayısıyla nasıl bir yedekleme planı içerisinde çalışmanız gerektiğini

Tam Yedekleme – Full Backup: Adından da anlaşılacağı üzere tüm verilerin içinden seçilmeden tüm verilerin işlenmesi ve yedeklenmesi hedeflenir.

Fark Yedekleme – Differential Backup: Yapılan yedeklemeden sonra yalnızca değişen verinin yedeğinin alınması anlamına gelir. Bu da tam yedeklemeye göre daha kısa süre içerisinde işlemin tamamlanması anlamına gelir.

Artırımlı Yedekleme – Incremental Backup: İşaretli olan tüm dosyalar yedeklenir. Bunun dışındakiler geride bırakılır. Bu noktada önemli olan veriler öne çıkar.

Ayna Yedekleme – Mirror Backup: Daha önce yedekleme işlemi yapılmış bir verinin farklı bir yerde aynısının yedeklenmesi işlemine bu isim verilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

 

Merhaba!

WhatsApp'tan iletişime geçmek için Lütfen Tıklayınız.

× WhatsApp İle İletişime Geçin