Sunucu nedir? Sunucu kurulumu nasıl yapılır?

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
Sunucu nedir? Sunucu kurulumu nasıl yapılır?

Bilişim sektöründe önemli bir yere sahip olan sunucular bugün internet teknolojilerinde önemli bir yere sahiptir. İletişim çağında bilgisayarların ve dolayısıyla kullanıcıların ortak noktada buluşmasını sağlayan bu ağlar, kesintisiz bir erişim sağlamak için kurulmaktadır.

Eskiden yalnızca fiziksel sunuculara bağlı olan bu işlemler, günümüzde artık teknolojinin de ilerlemesinden sonra 2000’li yıllarla birlikte sanal ve daha sonrasında bulut tabanlı sunuculara evirilmiştir. Son dönemde birçok şirket kendi fiziksel alanlarını tam anlamı ile terk etmese bile oluşan ve sürekli olarak artan talebi karşılayabilmek için cloud tarafından destek almaya başlamıştır.

Sunucu nedir?

Sunucu, bilgisayarları tek bir ağda toplamak, veri akışını hızlı ve kesintisiz bir biçimde sağlayabilmek için kullanılan ağlardır. Sunucu kavramının bir diğer ismi de server olarak biliniyor. Sunucular sanal ve fiziksel olmak üzere ikiye ayrılırlar. Fiziksel sunucular donanım çerçevesinde şirketlerin özel alanlarını oluştururken, sanal sunucular daha çok, bulut (cloud) teknolojisini kullanarak yapılmaktadır.

Sunucular, bilgisayar teknolojilerinde istemcilerin yani kullanıcıların ulaşmak istedikleri noktalardır. Bu bölüme ulaşma yetkisi olan kişiler dosya paylaşımı, e-posta servisleri gibi birçok hizmeti kullanabilirler. Sunucular amaçlarına göre ayrılırlar. Örneğin bir sunucu üzerinde web sitesi varsa web sunucusu, e-posta servisi varsa e-mail sunucusu gibi isimler alır.

Sunucu kurulumu nasıl yapılır?

Sunucu kurulumu kavramını ele alırken sanal ve fiziksel server konularını ele almak gerekmektedir. Çünkü sanal sunucular kısa süreler içerisinde kurulabilirken, fiziksel (donanım) serverlar biraz daha uzun işlemler gerektirebilir. Çünkü fiziksel sunucu belirli bir plan dahilinde kurulumu gerçekleşir.

Sanal sunucular ise kısa süreler içerisinde kurulur. Bunun temel sebebi ise, Linux veya Windows temelli hazır bir imaj üzerinden tüm işlemler gerçekleşebilir.

Sunucu kurulumunda neler yapılır?

Sunucu kurulumu doğru bir planlama çerçevesinde gerçekleştirilir. Windows, Unix ve Linux gibi sistemler üzerinden yapılan bu kurulum işlemlerinde ihtiyaca göre şekillenme söz konusu olur. Sunucu sistemlerinin kurulumu sırasında genellikle şu işlemler yapılır:

Etki Alanı Denetleyicisi(Domain Controller): Sunucunun güvenliğini doğrudan etkileyen önemli adımlardan birisidir. Server’a giriş yapan kişilerin kimliklerinin doğrulanması bu alan içerisinde yapılır.

Posta Sunucusu (Mail Server): Posta sunucusu günümüzdeki postacıların mantığında çalışır. Her gönderilen ileti sunucuya aktarılır, sunucu da ilgili postanın tam adresine ulaşmasını sağlar.

Barındırma Sunucusu (Web Server): Web sitesi ile ilgili işlemlerin gerçekleştiği alandır. Aynı zamanda hosting olarak da bilinen bu sunucular, internet sitesinin yayınlanması için gerekli alandır.

Dosya Sunucusu (File Server): File, adından da anlaşılacağı gibi dosya anlamını taşımaktadır. Her bir dosya aynı zamanda veridir. Bu açıdan bakıldığında verileri bünyesinde barındıran server anlamına gelir.

Transfer Sunucusu (FTP Server): Dosya aktarımı için kullanılan serverlardır. FTP ile birlikte iki farklı bilgisayar arasında veri alışverişi son derece hızlı gerçekleşir.

Ağ İlkesi Sunucusu (NPS Server): Ağ erişim politikalarını yapılandırmaya izin veren yapıya sahip olan NPS’ler, VPN gibi uzaktan erişim ile ilgili kullanılabileceği gibi NAP devreye girdiğinde istemcinin sağlığı ile ilgili de olabilir.

author avatar
salihesen
×

 

Merhaba!

WhatsApp'tan iletişime geçmek için Lütfen Tıklayınız.

× WhatsApp İle İletişime Geçin