Yapısal kablolama nedir?

shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
shape
Yapısal kablolama nedir

Teknoloji ve internet altyapıları geliştikçe cihazların birbiri ile olan iletişim şekli de gündeme geldi. Bu noktada geliştirilen ağ kurulum sistemler, birden fazla bilgisayarın bir arada bulunabildiği ve uzaklığının önemsiz olduğu sistemsel odanın ismidir. Kurulan ağ içerisine dahil olan cihazlar aynı bir odada bulunuyormuş gibi hızlı ve kesintisiz bir şekilde iletişim kurabilir.

Ağ kurulumu sonrasında cihazlar arasında dosya, bilgi kaynağı gibi pek çok veriyi paylaşabilir. Ağ dediğimiz olgunun sınırlarını genişletmek istiyorsanız buna internet altyapısı ekleyebilirsiniz. İnternet sayesinde dünyanın herhangi bir noktasındaki kişilerle özel ağ kurabilir, dosya paylaşımları yapabilirsiniz.

Yapısal kablolama nedir?

Sınırlı mesafelerdeki bilgisayarları ya da günümüzde geçerli olan akıllı cihazları birbirine bağlamak için kullanılan sisteme yapısal kablolama adı verilir. Bina içerisinde; enerji, telefon, data, ses, güvenlik sistemleri gibi pek çok teknolojik aletin daha doğru sinyaller göndermesi ve iletimini kusursuz bir şekilde yapması için adı geçen teknolojik ürünleri tek bir çatı altında toplayabilme yöntemi olarak bilinen yapısal kablolama, aynı zamanda altyapıyı genişletme imkanı da sağlamaktadır.

Yapısal kablolama ile günümüzde kurumsal düzlemde çalışan, şirketler, üniversiteler, devlet kurumlar vb. birçok yerdeki veri ve enerji iletimi sorun olmadan çözüme kavuşur.

Yapısal kablolama nasıl yapılır?

Yapısal kablolama belirli standartlara göre yapılmaktadır. Bu standartlar Uluslararası, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği olmak üzere üçe ayrılır.

  • Uluslararası: ISO / IEC – 11801
  • Amerika Birleşik Devletleri: TIA / EIA 568
  • Avrupa Birliği: EN 50173

Yapısal kablolama yapılırken mimariye göre hareket etmek gerekmektedir. Sıva altı, zemin altı, kanal içi gibi alanlar kullanılarak, data kabloları buna göre düzenlenmiş priz içerisinde son bulur.

Kurulum yapılırken mutlaka elektrik altyapısı gözden geçirilmelidir. Ayrı sistemler için farklı topraklama hatta olduğu konusunda çalışma yapılmalı, toprak voltaj seviyeleri mutlaka kontrol edilmelidir.

Yapısal kablolamanın avantajları nelerdir?

Yapısal kablolama kurulumu sonrasında her türlü sistemsel ürün (yazıcı, bilgisayar, güvenlik kamerası) aynı hat üzerinden veri akışı sağlayabilir ve enerji sorununu çözebilir. Bu tür işlemler uzun yıllar kullanılabilmektedir. Örneğin 25 yıla kadar giden sertifikalamalar mevcuttur. Dolayısıyla maliyeti yüksek olsa da zaman içerisinde verdiği hizmet ile birlikte bu gider kalemi ciddi anlamda düşük kalacaktır. Yapısal kablolama sayesinde büyük boyutlarda olan verilerin taşınması oldukça kolaydır. Kurulan sistem büyük boyutlara izin vermektedir. Kablolar üzerinde oluşacak arızalar kısa süre içerisinde tespit edilir ve sorunun giderilmesi için gerekli çalışma başlatılır. Port ya da telefon hattı gibi uzun süren taşımalar yapısal kablolama sayesinde hızlı bir şekilde çözüme kavuşur. Kablolar düzenli bir şekilde durur ve karmaşıklık ortadan kalkar.

Yapısal Kablolama Firmaları

Bugün ülkemizde birçok firma yapısal kablolama alanında çalışmaktadır. En iyi fiyatı ve hizmeti alabileceğiniz yapısal kablolama firmaları network, güvenlik altyapısı kurulum konularında tecrübeli, ağı büyütme durumlarında ve arıza halinde destek alabileceğiniz kurumlardır.

×

 

Merhaba!

WhatsApp'tan iletişime geçmek için Lütfen Tıklayınız.

× WhatsApp İle İletişime Geçin